Who Let The Dogs Out?

Bij gebrek aan een hond, laat ik mezelf iedere avond een uur uit.

Vaak krijg ik dan vreemde blikken van honden-uitlatende-buurtgenoten, die paniekerig om mij heen op zoek zijn naar mijn hond (die er dus niet is).

Om ze gerust te stellen, hurk ik af en toe onder een auto en roep naar mijn imaginaire viervoeter: “Charlie, kom hierrrrrr.”

Maar meestal loop ik stoïcijns door.

Vaak stel ik mezelf tijdens dit uitlaatrondje dezelfde vraag: hoe ziet mijn ideale toekomst eruit?

Deze Best Possible Self oefening is één van de bekendste geluksoefeningen, afkomstig van de Amerikaanse psycholoog Laura King (2001).

In eigen woorden; visualiseer jouw optimale toekomst. Stel dat alles lukt. Alle doelen & dromen die je nu hebt, komen daadwerkelijk uit. Waar sta je dan over vijf jaar?

Bij deze oefening begin je dus bij ‘morgen’, om je acties voor ‘vandaag’ te bepalen.

Ik merk bij mezelf dat handelen vanuit deze big picture meer energie en optimisme oplevert, dan andersom (handelen van vandaag naar morgen).

“Visualiseren wat je wilt bereiken, leidt je in die richting en helpt je om jouw doelen te bereiken.” (Linda Boelier, Trimbos-instituut)

Waar sta je idealiter over vijf jaar op de belangrijkste levensdomeinen: gezondheid, relaties, werk, financiën, hobby’s en huisvesting?

Volgens de psycholoog Rene Diekstra helpt het om deze levensdomeinen te zien als verschillende kamers in je huis; de gezondheidskamer, relatiekamer, werkkamer, hobbykamer, etc.

Diekstra adviseert om iedere kamer regelmatig binnen te lopen.

De ene kamer ruikt wat muffig. Daar mag weleens een raampje open.

De andere kamer ruikt heerlijk fris. Je hebt er net geverfd.

De volgende kamer hangt vol met spinnenwebben. Je komt er nooit. Stofzuiger erdoorheen!

Je snapt de metafoor.

In mijn werkkamer waait momenteel een heerlijk verfrissend lentebriesje. Deze kamer vult zich met een grote missie:

‘In 2025 is er werkgeluk voor 2 miljoen mensen in zorg, onderwijs en overheid’. 

Deze grote missie bereiken, lukt me niet alleen. Daarom doe ik een oproep aan leidinggevenden, HR-professionals en coaches in de publieke sector:

Word Chief Happiness Officer (CHO)!

Vanaf juni ga ik de CHO’s van de toekomst hier actief bij helpen. Aan de hand van twee initiatieven:

  1. De lancering van mijn nieuwe online training ‘Dreamteams’. Hierin ontdek je een simpele coachingsmethode om teams van Gedoe naar Geluk te begeleiden.
  2. Het Handboek Werkgeluk; samen met Ad Bergsma & Onno Hamburger werkte ik hier 1,5 jaar aan. We kregen hulp van de 20 beste denkers en doeners op dit terrein. Dit boek kun je hier alvast bestellen.

Erwin Klappe

Plaats reactie

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE tip voor Chief Happiness Officers. Waarschuwing: ongeschikt voor azijndrinkers, troetelberen en calimero’s.

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE werkgeluk-tip voor Chief Happiness Officers

Elke week een praktische tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!