Werkgeluk of werkongeluk: hoe voel jij je vandaag?

Iedere ochtend sta ik op één van de drukste punten van Nederland: Utrecht Centraal. Dat is genieten voor iemand zoals ik, met een achtergrond in de arbeids- en organisatiepsychologie. Ik hoop soms zelfs dat mijn trein vertraging heeft, zodat ik kan observeren in wat voor gemoedstoestand de duizenden treinreizigers richting hun werk gaan. Zijn zij moe, somber, gespannen, gefrustreerd, kalm, energiek of blij? Alle emoties kunnen in onderstaande cirkel worden ingeschaald op twee assen. Iedere emotie is in zekere zin positief of negatief (horizontale as) én actief of inactief (verticale as). Dit levert vier werkgerelateerde gemoedstoestanden op: bevlogen, burn-out, werkverslaafd en tevreden.

Bevlogen

Als je op een positieve manier geactiveerd bent in het werk, dan ben je bevlogen. Bevlogenheid is geassocieerd met emoties zoals plezier, opwinding en enthousiasme.

Burn-out

Als je op een negatieve wijze gedeactiveerd wordt door je werk, dan heb je een verhoogd risico op burn-out klachten. Je voelt je bijvoorbeeld moe of somber.

Werkverslaafd

Bij werkverslaving (workaholic) ben je actief, maar op een negatieve manier. Je werkt hard, niet omdat het werk zo plezierig is, maar omdat je een innerlijke drang voelt om buitensporig te moeten (i.p.v. willen) werken. Bevlogenheid slaat dan om in bezetenheid. Het plezier is namelijk verdwenen. Emoties die hierbij horen zijn rusteloosheid en gespannenheid.

Tevreden

En tenslotte tevredenheid. Ja, tevredenheid is positief. Net zoals bevlogenheid. Maar tevredenheid is niet geassocieerd met een drive. Het is meer een voldaan gevoel. Hier voel je jezelf rustig, ontspannen en kalm. Dat is af en toe heerlijk. Maar zorg ervoor dat je niet te lang in een staat van tevredenheid blijft hangen. Het risico bestaat dat tevredenheid omslaat in gelatenheid. Je voelt geen prikkel meer om iets aan je situatie te veranderen. En dit kan leiden tot bore-out klachten. Waar je bij een burn-out ziek wordt door overprikkeling, word je bij een bore-out ziek door onderprikkeling.

En hoe voel jij je vandaag?

In welke van de vier hoeken begeef jij je op dit moment? En waarom? Wat heb je nodig om vaker in het optimale gebied “bevlogen” (rechter bovenhoek) te komen?

Over Klappe Training

Erwin Klappe is Chief Happiness Officer (CHO) bij Klappe Training. Wij ondersteunen organisaties in het vergroten van het werkgeluk bij medewerkers en leidinggevenden. Dit doen wij aan de hand van het blended Werkgeluk Programma: live seminar + online training.

Alles wat je over werkgeluk móét weten op 1 A4? Dat kan! Download hier gratis de Factsheet.

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose