Luister je liever? Beluister dan het interview hieronder:
Maartje Wolff en Fennande van der Meulen (oprichters van Happy Office) hebben als missie om werkgeluk op de agenda te zetten bij zoveel mogelijk organisaties in binnen- en buitenland. Zo vonden zij de ‘Dag van het Geluk’ erg mooi. Maar helaas blijft het geluk in ons werk nog achter. Terwijl we daar het grootste gedeelte van onze dag doormaken. Werk heeft dus een behoorlijke invloed op de rest van ons leven. Meer aandacht voor werkgeluk kan volgens hen dan ook het verschil maken. Daarom bedachten zij eind 2017 de Week van het Werkgeluk. Een week die jaarlijks terugkeert in de laatste week van september. Hiermee willen Wolff en van der Meulen ervoor zorgen dat de beweging naar meer werkgeluk groeit voor zowel organisaties als individuen.
Inmiddels is de Week van het Werkgeluk ook internationaal een succes. Dit initiatief heeft in meer dan 50 landen navolging gekregen als ‘The International Week of Happiness at Work’. In dit artikel lees je meer over wat de Week van het Werkgeluk inhoudt en wat jij als leidinggevende of HR-professional kunt betekenen tijdens deze week.
Voordat je verder leest; ben je leidinggevende, hr-professional of coach en wil je minder verzuim, minder ongewenst verloop en meer schaars te vinden personeel aantrekken? Ontdek in mijn gratis online masterclass de 9 successleutels van de Chief Happiness Officer (CHO).
Dit artikel bevat:
Wat is de Week van het Werkgeluk?
De Week van het Werkgeluk is voortgekomen vanuit de Week van de Werkstress. Wolff en van der Meulen vonden het raar dat er wel een week bestond rondom het thema werkstress, maar niet omtrent werkgeluk. Zo zijn zij met de positieve tegenhanger ‘De Week van het Werkgeluk’ gestart. Echter zien Wolff en van der Meulen zichzelf niet als eigenaren van de week, maar puur als initiatiefnemers. Het is vooral de bedoeling dat organisaties zelf met dit thema aan de slag gaan. Hierbij biedt de Week van het Werkgeluk een platform waarop een lijst te vinden is met verschillende activiteiten die je kunt organiseren. Daarnaast vind je veel voorbeelden van hoe andere bedrijven ‘de Week’ vormgeven.
Het idee achter deze week is om een wereldwijde beweging op te zetten, waarbij zoveel mogelijk mensen gemotiveerd en gemobiliseerd worden om het onderwerp in organisaties op de agenda te zetten. En vooral ook om concreet acties op te zetten omtrent werkgeluk. De Week van het Werkgeluk is een inclusieve onderneming; iedereen mag meedoen en het liefst met zoveel mogelijk eigen initiatieven.
Het succes van de Week van het Werkgeluk schuilt onder meer in het feit dat het een echte ‘doe-het-zelfbeweging’ is. Elk initiatief van een organisatie is waardevol en kan vanuit eigen beweging georganiseerd worden. Het is immers belangrijk dat organisaties deze week op hun eigen manier invullen en kijken wat relevant is en wat past bij de organisatie. Dit is de enige manier waarop impact gemaakt kan worden, ongeacht of het om iet heel groots of kleins gaat. Het gaat er vooral om dat er actie wordt ondernomen en vanuit deze week wordt doorgepakt. Welke activiteiten slaan aan? En waar kun je binnen de organisatie op voortborduren?
Week van het Werkgeluk 2022
In 2022 zal de Week van het Werkgeluk plaatsvinden van 19 t/m 25 september. Uiteraard keren de onderstaande vaste elementen van de Week van het Werkgeluk weer terug, naast alle initiatieven waar organisaties zelf mee aan de slag gaan.
Global Online Happiness at Work Summit
Tijdens deze gratis online summit worden deelnemers geïnspireerd door thought leaders van over de hele wereld middels interviews, best practices en oefeningen over verschillende thema’s als autonomie en accountability, eigenaarschap, mentale gezondheid en vertrouwen (Woohoo Unlimited, 2021).
In 2022 is het plan om de summit te koppelen aan de grootste Europese conferentie op het gebied van werkgeluk van de Tsjechische partners van de International Week of Happiness at Work. Zo kunnen deelnemers het event zowel online als offline volgen.
Happiness at Work Unconference
Tijdens de jaarlijkse Unconference over werkgeluk worden er niet alleen goede gesprekken gevoerd, maar ook inspireren en leren vakgenoten van elkaar. De deelnemers bepalen zelf wat er die dag op de agenda staat en gaan in kleine groepen in gesprek over wat hen interesseert.
Nationaal Werkgeluk Onderzoek
Jaarlijks keert het Nationaal Werkgeluk Onderzoek terug, dat wordt uitgevoerd door MonitorGroep, Gelukkig Werken Academy en Happy Office. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder 1500 werkende Nederlanders. Ieder jaar worden er een aantal specifieke thema’s rond werkgeluk extra uitgelicht (Gelukkig Werken Academy, 2021). In 2021 waren de thema’s bijvoorbeeld ervaringen tijdens de lockdown in coronatijd, hybride werken, werkdruk en leiderschap.
Werkgeluk Manifest
Sinds de start van de Week van het Werkgeluk is het Werkgeluk Manifest hier onderdeel van. Om je steentje bij te dragen om van werkgeluk de normaalste zaak van de wereld te maken, kan iedereen het manifest ondertekenen en meedoen met deze beweging.
Week van het Werkgeluk 2021
In 2021 werd er tijdens de Week van het Werkgeluk veel thuisgewerkt. Toch heeft ook deze editie (20 – 26 september) weer mooie initiatieven opgeleverd. Zo hebben verschillende organisaties allerlei (digitale) initiatieven bedacht. Zo kwam PostNL met Werkgeluk Bingo en organiseerde Gemeente Amsterdam workshops rondom vitaal aan het werk blijven. Ook heeft Bosch de Happy Moments Wall geïntroduceerd waarop medewerkers hun Happy Work Moment(s) kunnen delen.
Podcasts over Werkgeluk
Wil je verder geïnspireerd worden op het thema werkgeluk? Wolff en van der Meulen delen hun favoriete podcast:
- WorkLife van Adam Grant
Boeken over Werkgeluk
Ook geven zij een aantal interessante boekentips rondom het thema werkgeluk:
- Het Happy Office Manifest: de vier pijlers van een positieve werkcultuur van Maartje Wolff en Fennande van der Meulen
- Think Again van Adam Grant
- Socrates op Sneakers van Elke Wiss
- No Rules Rules van Reed Hastings en Erin Meyer
- Handboek Werkgeluk van Ad Bergsma, Onno Hamburger en Erwin Klappe
Take home message
Jaarlijks zorgt de Week van het Werkgeluk ervoor dat niet alleen het thema werkgeluk bij steeds meer organisaties hoog op de agenda komt, maar ook dat er daadwerkelijk concrete acties worden opgezet. Doordat organisaties deze week op hun eigen manier invullen, kijken wat relevant is en wat past bij de organisatie, kan er echt impact gemaakt worden.
De Week van het Werkgeluk biedt een platform waarop alle initiatieven in Nederland gebundeld worden en waar je een totaaloverzicht vindt van alles wat er te doen is in die week. Doordat deze week internationaal ook steeds meer aandacht krijgt, worden er tevens inspirerende internationale (digitale) conferenties georganiseerd.
Kortom, de Week van het Werkgeluk is een mooi startpunt om met werkgeluk aan de slag te gaan en vervolgens door te pakken.
Ben je leidinggevende of HR-professional? En wil je minder verzuim, minder ongewenst verloop en meer schaars te vinden personeel aantrekken binnen jouw organisatie? Meld je aan voor de gratis online masterclass de 9 successleutels van de Chief Happiness Officer (CHO).
Referenties
Gelukkig Werken Academy (2021). Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2021. Opgehaald van Gelukkig Werken Academy: https://gelukkigwerken.nl/nationaal-werkgeluk-onderzoek-2021/
Helliwell, J. F., Layard, R., & Sachs, J. (2013). World Happiness Report 2013. New York: UN Sustainable Development Solutions Network.
Monitorgroep, Gelukkig Werken Academy en Happy Office (2021). Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2021.
van der Meulen, F. (2020). Unconference Werkgeluk. Opgehaald van Week van het Werkgeluk: https://weekvanhetwerkgeluk.nl/chief-happiness-officer-coach-camp/
van der Meulen, F., & Wolff, M. (2017). (Internationale) Week van het Werkgeluk – Initiatief van Happy Office. Opgehaald van Week van het Werkgeluk: https://weekvanhetwerkgeluk.nl/over-ons/
van der Meulen, F., & Wolff, M. (2017). Werkgeluk Manifest. Opgehaald van Week van het Werkgeluk: https://weekvanhetwerkgeluk.nl/werkgeluk-manifest/
Woohoo Unlimited. (2021, september). Global Online Happiness at Work Summit 2021. Opgehaald van Happiness at Work: https://happiness-at-work.teachable.com/