Waarom je passie volgen een slecht advies is voor meer werkgeluk

Thuis zijn wij fan van het TV programma Ik Vertrek. Gekscherend noemen we het inmiddels ook wel Ik Verrek. Meedoen is namelijk bepaald geen sinecure. Deelnemers verlaten huis, haard en kinderen om hun passie te volgen. Bijvoorbeeld die langgekoesterde Bed & Breakfast starten in een zonnig oord. De eerste barstjes in het najagen van deze passie ontstaan bij de taalbarrière en problemen met vergunningen. Barstjes worden scheuren als er problemen blijken te zijn met stromend water, elektriciteit en lekkages. Allemaal nog op te lossen. Totdat de boekingen achterblijven. Zes maanden later keren de deelnemers gedesillusioneerd terug naar Nederland. Werkloos, spaargeld op, huwelijk kapot…..Nederland rolt ondertussen van de bank van het lachen.

Je passie volgen, negeren of koppelen?

Tja, misschien is je passie volgen niet altijd het beste advies. Maar wat dan wel? Jarenlang in die saaie en inspiratieloze baan blijven hangen? Als zowel je passie ‘volgen’ als je passie ‘negeren’ niet de oplossing is, wat dan wel? Morten Hansen komt in zijn boek Great at Work met een derde optie: ‘koppelen’. Als je jouw passie koppelt aan een sterk gevoel van purpose, dan heb je goud in handen. Er ontstaat dan namelijk gerichte energie: P in het kwadraat! Je krijgt meer gedaan in ieder gewerkt uur. Maar wat verstaan we precies onder Passie en Purpose?

Passie

Wanneer je gepassioneerd bent over je werk, dan voel je je energiek, opgewonden en enthousiast. Maar passie draait alleen om jou. Het is een egoïstisch, zelfzuchtig en hedonistisch streven. Waarvan raak ik opgewonden? Wat maakt mij blij? Wat kan de wereld mij geven? Het is zeker een belangrijk onderdeel van werkgeluk, maar het is niet het hele verhaal. Indien passie zonder purpose blijft, is werkgeluk niet meer dan een hobby.

Purpose

Purpose (zingeving) is het tegenovergestelde van passie. Purpose vraagt: wat kan ik de wereld geven? Je hebt een gevoel van purpose wanneer je waardevolle bijdragen levert aan anderen (individuen of organisaties) of aan de samenleving. Het werk is persoonlijk betekenisvol en schaadt niemand.

Purpose en passie zijn niet hetzelfde. Passie is “doen wat je leuk vindt”, terwijl Purpose is “doen wat bijdraagt.” Purpose vraagt “Wat kan ik de wereld geven” Passie vraagt “Wat geeft de wereld mij?”
(bron: Great at work – MortenHansen)

Advies voor meer werkgeluk

Vind eerst je purpose. Ontdek wat je kunt bijdragen aan anderen. Als je erachter bent gekomen welke activiteiten dit zijn, verbind je dit met de activiteiten waar je gepassioneerd over bent. Nu combineer je passie met purpose. Morten Hanson vond in zijn onderzoek dat mensen naar behoren functioneren wanneer zij gepassioneerd zijn in hun werk, maar geen gevoel van purpose ervaren. Maar de mensen die passie en purpose op elkaar afstemmen, zijn de beste presteerders. Dit komt omdat zij de meeste energie per gewerkt uur leveren. Dat is logisch. Als je een sterk gevoel van purpose ervaart en gepassioneerd bent over de bijdragen die je aan anderen of de samenleving levert, dan ben je het meest toegewijd, gefocust, besteed je meer aandacht aan details en presteer je beter!

Over Erwin Klappe

Erwin Klappe is Chief Happiness Officer (CHO) bij Klappe Training. Wij ondersteunen organisaties in het vergroten van het werkgeluk bij medewerkers en leidinggevenden. Dit doen wij aan de hand van het blended Werkgeluk Programma: live seminar + online training.

Alles wat je over werkgeluk móét weten op 1 A4? Dat kan! Download hier gratis de Factsheet.

Delen

Plaats reactie

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE tip voor Chief Happiness Officers. Waarschuwing: ongeschikt voor azijndrinkers, troetelberen en calimero’s.

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE werkgeluk-tip voor Chief Happiness Officers

Elke week een praktische tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!