Kun je werkplezier en werkgeluk door elkaar gebruiken? Dat is een vraag die regelmatig bij klanten terugkomt. “Erwin, we willen met werkgeluk aan de slag, maar de term werkgeluk dat valt hier niet zo lekker in de organisatie. Kunnen we niet voor de veiligere optie kiezen en het werkplezier noemen? Toevallig kwam deze vraag onlangs ook terug in de chat, toen we via Zoom een online seminar gaven ter gelegenheid van de presentatie van ons Handboek Werkgeluk. Het is een hele goede vraag, en mijn antwoord is altijd: nee, dat zou ik niet doen. Want werkplezier en werkgeluk, dat is echt wat anders.
Werkplezier en werkgeluk
Plezier in het werk is een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Het is misschien wel hét belangrijkste onderdeel als je het hebt over de vraag: wat draagt nou het meeste bij aan werkgeluk? Dan is plezier, lol hebben in je werk, ontzettend belangrijk. Maar, plezier is niet alles. Plezier is één element. Dat met name verwijst naar de hedonistische, voorbijgaande kant van geluk. Door de eenzijdige focus op plezier, bestaat het risico dat de andere, meer duurzame elementen van werkgeluk worden vergeten. Namelijk voldoening; ken en benut ik mijn energiegevende kwaliteiten en talenten? En zingeving; welke bijdrage lever ik met mijn werk aan anderen? Kan ik mijn idealen verwezenlijken? Dus als je het alleen over plezier in je werk hebt, dan mis je twee cruciale elementen.
Risico’s
Er zit ook een ander risico aan. Namelijk dat het allemaal teveel blijft bij positiviteit creëren. Overdreven focussen op waardering, complimenten en successen vieren. Op de korte termijn prima. Op de lange termijn maak je medewerkers hierdoor juist kwetsbaar. Nog een risico in het verlengde hiervan is dat we mensen teveel gaan pamperen. Ze in de Maxi-Cosi-houding leggen, en vooral gaan vertroetelen. Zo van: “Oh, je wilt een tafeltennistafel, hippe zitzak of blender op de afdeling? Dan gaan we dat voor je regelen.” Soms hebben bedrijven daar ook echt budgetten voor. Om mensen lekker in de watten te leggen. Ik denk dat je dat dus juist niet moet doen. Alles behalve in de watten leggen, zou ik zeggen. Ik ben veel meer van mensen verantwoordelijk maken voor hun eigen werkgeluk en weerbaar maken voor periodes dat er ook tegenslag is. Als je ze teveel pampert, teveel vertroetelt, dan maak je er Post NL pakketjes van waarop staat: Pas op! Deze medewerker is breekbaar.
Kortom….
Dus, antwoord op de vraag: kan je werkplezier en werkgeluk als een soort synoniemen zien en dus als organisatie voor de ‘veiligere’ titel ‘werkplezier’ kiezen? Mijn advies is: nee, doe dat niet. Noem het beestje gewoon bij de naam en ga voor de volledige titel werkgeluk. Dat is niet alleen maar het hebben over positiviteit, waardering en mensen lekker vertroetelen, maar dat gaat ook over voldoening en zingeving, en mensen aansporen hun leiderschap daarin te nemen.
Meld je hier aan voor mijn gratis online seminar 7 tips hoe je als HR-professional jouw organisatie besmet met het werkgelukvirus