Helpt zo’n Chief Happiness Officer nou echt?
(Scroll naar beneden voor de video)
Vorige week gaf ik een webinar voor 80 ICT managers in een overheidsinstelling. In de chat kreeg ik deze vraag: “Helpt zo’n Chief Happiness Officer nou echt?” In de vraag van deze mevrouw klonk haar twijfel. Eenmaal aan het woord, was ze inderdaad sceptisch: “Je hoort veel over de Chief Happiness Officer, maar wat is het nou eigenlijk? Is het een knipoog naar de CEO? Of moeten we met het volwassen worden van het werkgeluk vakgebied ook serieuzer gaan kijken naar de rollen die daarbij horen?
Werkgelukcoach en Chief Happiness Officer
Een goed startpunt is het ontvlechten van de verschillende werkgeluk-rollen. Wat is het verschil bijvoorbeeld tussen een werkgelukcoach en een Chief Happiness Officer? De werkgelukcoach, de naam zegt het al, dat is een coach. Deze professional coacht individuen of teams op duurzaam werkgeluk. De Chief Happiness Officer zit op (of zou moeten zitten op) C-level niveau, oftewel de CHO bevindt zich in de top van de organisatie. Bijvoorbeeld in het bestuur of als leidinggevende. Iemand die meer op strategisch niveau kijkt naar het bevorderen van werkgeluk op organisatieniveau (Hamburger in TvOO, 2020).
Titelmisbruik
Ik kom regelmatig collega’s in het werkveld tegen die zichzelf Chief Happiness Officer noemen. Als je even doorvraagt blijken zij een eigen trainings- of coachpraktijk te hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf daar ook schuldig aan gemaakt, dus ik zal de laatste zijn die daar wat van zegt. Maar ik ben wel tot de inkeer gekomen. Naarmate het vakgebied volwassener wordt, moeten we dus ook secuur gaan kijken naar de titels die we gebruiken. In een organisatie heb je maar één Chief Happiness Officer, die op strategisch niveau met het thema bezig is, en kan je meerdere werkgelukcoaches hebben, die op individueel- en op teamniveau aan de slag gaan. De overkoepelde term waaronder zowel de CHO als werkgelukcoach werkt is die van werkgelukdeskundige (Hamburger in TvOO, 2020).
Helpt zo’n CHO nou echt?
Dus helpt zo’n Chief Happiness Officer nou echt? Ik denk van wel. Als je hem of haar ten eerste dus goed positioneert. Als je de financiën van je organisatie wilt verbeteren dan stel je een CFO aan. Zo ook voor technologie (CTO), bedrijfsvoering (COO), commerciële zaken (CCO), etc. Maar wie is er verantwoordelijk voor het bevorderen van wellicht de belangrijkste succesfactor van een organisatie, namelijk werkgeluk? Dan zie je dat veel organisaties twijfelen: moet ik dat nou wel of niet gaan doen? Ik denk dat de toekomst ernaar uit gaat zien dat steeds meer organisaties zo’n CHO gaan aanstellen. Maar dan moeten we die titel in de tussentijd dus niet misbruiken. Tegelijkertijd moet de CHO in spé zich opleiden, zodat hij of zij weet wat te doen.
Draagvlak creëren
Dat begint met draagvlak creëren. Zorgen dat dit thema serieus wordt genomen. Dat kun je doen door werkgeluk te meten én te koppelen aan de organisatiestrategie. Vervolgens moet zo’n CHO bewezen effectieve interventies toepassen en evalueren op drie niveaus:
- Gelukkig Organiseren: wat kun je als bestuurder, hr-professional of coach doen om werkgeluk mogelijk te maken binnen jouw organisatie?
- Gelukkig Leidinggeven: wat kun je als leidinggevende doen om werkgeluk te faciliteren binnen jouw team en organisatie?
- Gelukkig Werken: wat kun je als medewerker zelf doen om meer werkgeluk te ervaren binnen je eigen werk?
Tenslotte heeft de CHO een belangrijke taak in het verduurzaming van werkgeluk. Hoe zorg je ervoor dat werkgeluk beklijft en zich als een positief virus binnen de organisatie verspreidt?
Werkgeluk bevorderen is een vak
Kortom: werkgeluk bevorderen is een vak en ik wil je daar graag bij helpen. Klik op onderstaande link, dan kan je naar mijn gratis online seminar waar ik meer vertel over hoe je werkgeluk duurzaam kan bevorderen in jouw organisatie.
https://attendee.gotowebinar.com/register/1075677924158286350
Liever alleen luisteren? Klik dan op deze link