Toolbox voor HR-directeuren

Coach jouw medewerkers van klacht naar kracht

 

Ontdek hoe ook jij een succesvolle Chief Happiness Officer wordt

 

Ben jij een leidinggevende en herken je één of meerdere van onderstaande problemen in jouw team of organisatie?

 • Ongewenste uitstroom van personeel
 • Moeite met het aantrekken van schaars te vinden personeel
 • Veel slachtofferschap
 • Weinig eigen leiderschap
 • Een gebrek aan creativiteit en innovatie
 • Weinig verbinding en betrokkenheid
 • Minder wendbare medewerkers
 • Verminderde inzetbaarheid van de oudere medewerker
 • Te hoge werkdruk
 • Veel stress, verzuim en burn-out

Vaak spant een leidinggevende het paard achter de wagen als het om bovenstaande problemen gaat. Hij of zij komt in actie als het te laat is. Effectiever is het om het paard vóór de wagen te spannen. Het versterken van krachten voorkomt klachten.

Als Chief Happiness Officer heb ik de afgelopen jaren 1000+ medewerkers begeleid van gedoe naar geluk in hun werk. Hieronder laat ik precies zien hoe ik dat deed.

Van Gedoe naar Geluk in jouw team

Mijn fascinatie voor werkgeluk ontstond op 11 mei 1993 in Waalwijk. De dag waarop mijn vader werd opgenomen in een psychiatrische inrichting in Tilburg.

De dokter legde de link naar het werk van mijn vader: “Overspannenheid met depressieve klachten.” Een helse zomer zou volgen. Psychoses, platspuiten, separeercel. En als klap op de vuurpijl volgde een spectaculaire ontsnappingspoging van mijn vader uit de inrichting.

Ik vertel dit verhaal niet om medelijden van je te krijgen: “Ach, die Erwin wat een stakker.” Integendeel. Op 11 mei 1993 werd het eerste zaadje bij mij geplant:

“Was deze ellende te voorkomen geweest?”

De schrijnende situatie waarin mijn vader en wij als gezin terecht waren gekomen, vormde voor mij een trigger om in actie te komen:

“Nooit meer mocht een vader of moeder zo ziek worden van werk”

 Ik zat vol vragen:

 • Wat had mijn vader anders kunnen doen?
 • En zijn leidinggevende?
 • En zijn organisatie?

Mijn ontdekkingstocht was gestart.

Eenmaal beter nam mijn vader mij bij de hand in onze gezamenlijke zoektocht naar de wortels van geluk. En zo verschoof mijn aandacht van Gedoe naar Geluk, van Klachten naar Krachten, van Burn-out naar Bevlogenheid.

Boekenkast Toolbox

Ik verslond 100+ boeken over de humanistische psychologie, positieve psychologie, bevlogenheid en (werk)geluk.

Inmiddels sta ik op de schouders van reuzen. Zo ontdekte ik de geheimen van floreren in werk van de grootste denkers & doeners in het vak. Zoals van de wereldbefaamde bevlogenheidsprofessor Arnold Bakker op de Erasmus Universiteit. En ik dronk jarenlang bij de bron van werkgeluk in de praktijk: Onno Hamburger.

Na mijn studie arbeids- en organisatiepsychologie, verliet ik in 2010 de Ivoren Toren van de Erasmus Universiteit. Zodat ik de kennis over bevlogenheid en werkgeluk kon gaan toepassen in de praktijk. Ik startte als P&O trainee bij het Amphia Ziekenhuis.

Al snel merkte ik dat de combinatie van werk en geluk niet voor iedereen even logisch was. “Erwin, ga lekker thuis mensen knuffelen. Hier moet je werken. Start er eens mee.” Aldus een cynische HR-collega. Dat was even slikken. Uiteindelijk zou het me twee jaar kosten om draagvlak voor mijn werkgelukaanpak te krijgen.

Toen dat eenmaal was gelukt, trok ik bij Amphia samen met mijn mentor Onno Hamburger de kar van wat het langstlopende en best onderzochte werkgeluk trainingsprogramma van Europa zou worden: Amphia Floreert. In 2013 startten wij het Gelukkig Werken trainingsprogramma met 16 verpleegkundigen van Interne Geneeskunde. De training bleek een doorslaand succes.

Waar ik dit aan merkte?

 Aan een klein detail. De blik in de ogen van de verpleegkundigen. Bij de start van de eerste trainingsdag zag ik vaak doffe ogen bij hen. Bij aanvang van Dag 2 zag ik glinsterende ogen. Dat was prachtig om te zien. Toen wist ik het zeker:

Coachen op werkgeluk werkt

Hier was het mij sinds 11 mei 1993 om te doen.

Mijn enthousiasme werd steeds groter. Dit had een aanstekelijk effect op mijn Amphia-collega’s. Ook zij raakten bevlogen over bevlogenheid & werkgeluk 😉

Het werkgelukvirus greep razendsnel om zich heen. Na de succesvolle pilottraining met 16 verpleegkundigen, schaalden we in hoog tempo op: eerst naar 120 deelnemers, toen 360, toen 600 en uiteindelijk volgden meer dan 1000 Amphia-collega’s het Gelukkig Werken trainingsprogramma.

“Uiteindelijk volgden 1000+ Amphia-collega’s het Gelukkig Werken trainingsprogramma”

Werken met plezier, duurzaam presteren

 

 

In 2014 verkoos minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onze werkgelukaanpak tot best practice tegen werkstress en ter bevordering van duurzame inzetbaarheid.

En zo stond het Bredase ziekenhuis Amphia ineens in het lijstje van topwerkgevers naast o.a. Tony’s Chocolonely! Hoe gaaf is dat?!

 

Hoe we dit voor elkaar kregen?

 Dankzij bizarre resultaten

 

Effect van training Toolbox

 

“Alleen al met de daling van het verzuim (-2,35%), had Amphia de investering in werkgeluk terugverdiend”

Alleen al met de daling van het verzuim (-2,35%), had Amphia de investering van het werkgelukprogramma ruimschoots terugverdiend. Maar daar bleef het niet bij. Ook de bevlogenheid (+0,32) en het werkgeluk (+0,40) van de deelnemers schoten omhoog. Daarnaast zagen we positieve effecten op de patiëntbeleving: een gelukkige verpleegkundige zorgde voor een tevreden patiënt (+0,24). Tenslotte verbeterde ook de kwaliteit & veiligheid van het werk (+0.40).

 

Successleutels tot chief happiness officer

Als HR-professional bij Amphia ontdekte ik dat er 18 successleutel zijn om het verborgen potentieel van medewerkers, teams en de organisatie als geheel te benutten.

Alle tools heb ik in de afgelopen 10 jaar nauwkeurig voor je verzameld. Mijn complete aanpak heb ik nu gebundeld in de Chief Happiness Officer (CHO) Toolbox. In dit praktische, concrete en nuchtere stappenplan onthul ik van A t/m Z hoe je een succesvolle Chief Happiness Officer wordt. En zodoende het werkgeluk en succes van jouw team duurzaam vergroot.

Alle fouten en blunders heb ik al voor je gemaakt. Bespaar je dus de moeite om het in je uppie uit te zoeken. Met mijn werkgelukaanpak boek je gegarandeerd succes.

Als ook jij de tools van een succesvolle Chief Happiness Officer gaat toepassen, dan ontdek je:

 • Hoe je werkgeluk op de agenda krijgt en houdt.
 • Hoe je alle lagen van de organisatie dolenthousiast maakt over werkgeluk.
 • Waarom werkgeluk de oplossing is voor de slapeloze nachten van de CEO.
 • Hoe je een persoonlijke en vertrouwelijke sfeer creëert, waarbij het prima en veilig voelt over emoties op het werk te praten.
 • Hoe je een goede dialoog voert over de simpele vraag: “Zit je op je plek?”.
 • Hoe je medewerkers laat denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden.
 • Hoe je het geklaag en gemopper in teams stopt.
 • Hoe je van een groep individuen een hecht team maakt.
 • Hoe teams gaan bruisen van verfrissende ideeën.
 • Hoe je een explosie van werklust krijgt.
 • Hoe medewerkers gaan uitblinken in hun vak.
 • Hoe medewerkers fluitend van en naar het werk gaan.
 • Hoe je een magnetische aantrekkingskracht krijgt op schaars te vinden personeel.
 • Hoe medewerkers veel meer gedaan krijgen per gewerkt uur.
 • Hoe je als leidinggevende met een hele simpele tool iedereen optimaal motiveert (een tool die 95% van je collega-leidinggevenden niet kent).
 • Hoe je iedereen volledig betrokken bij en enthousiast over een vraagstuk te krijgt.
 • Hoe je toptalenten bindt en boeit.

 

Hoe we te werk gaan

Nadat je jezelf hebt aangemeld:

 • Krijg je direct toegang tot mijn online programma
 • Heb je 365 dagen onbeperkt toegang
 • Kun je me vragen stellen
 • Ga ik je optimaal helpen om de meest succesvolle Chief Happiness Officer te worden
 • Kun je het programma volledig online volgen: waar je wil, wanneer je wil en zo veel je wil

De investering om toegang te krijgen tot de successleutels van een Chief Happiness Officer bedraagt 1.895 euro (excl. btw) per persoon per jaar.

Waarom deze prijs?

Als je de tools van een succesvolle Chief Happiness Officer leert en toepast, levert elke euro die je investeert in werkgeluk je als leidinggevende 6 euro op. En dan heb ik het alleen nog maar over het terugdringen van verzuim. Maar wie geluk in werk ervaart verzuimt niet alleen minder, maar is ook nog eens productiever, creatiever, innovatiever, werkt beter samen en zorgt voor een betere klantbeleving. Deze waarde is bijna niet in geld uit te drukken 😊

 

Dit is wat anderen hebben ervaren

Als werkgelukcoaches krijgen we nu alle handvatten die nodig zijn om deze mensen te helpen.

Hoe help je medewerkers binnen onze hogeschool die niet op hun plek zitten of niet gelukkig zijn in hun werk? Wat kan je zelf doen? Dat is veel belangrijker, dan de dingen die de organisatie moet veranderen. Werkgeluk ligt voor een groot deel bij jezelf. Dat bewustzijn, mensen daar handvatten in geven. Dat was ons doel. Je hebt wel meer van die werkgeluk- of gelukssessies. Werkgeluk kan soms iets luchtigs zijn, een beetje oppervlakkig met elkaar bijpraten. In de werkgeluksessies van Erwin merkte ik echt dat het gesprek heel makkelijk ging. Ondanks dat veel mensen elkaar helemaal niet kenden. Er werd heel veel gedeeld. Daar was een gevoel van veiligheid. Erwin snapt de mensen. Zijn werkgeluk-methode is verdiepend, helpend en vernieuwend. Ik vind het gewoon heel prettig dat Erwin wél echt de theorie en het onderzoek gebruikt. Ook met de boeken die hijzelf heeft gelezen, de tips, de achtergrond gebruikt hij heel goed. En dan de praktische doorvertaling naar de werkvloer. Dat het theoretisch geladen is, vind ik heel waardevol. Ook voor De Haagse Hogeschool, omdat het een onderzoeksinstelling is. We zitten erg op de theorie. Hoe Erwin het brengt en wat hij zegt, dat komt ergens vandaan. Dat zegt iets.

De training is tweeledig. Je gaat met je eigen leerdoel naar buiten. En tegelijkertijd krijg je concrete tools om andere mensen te kunnen helpen.

Je helpt jezelf en de ander. Die aanpak werkt.

Bewustwording en het bespreekbaar maken van taken waar ik niet blij van word, zijn belangrijke persoonlijke resultaten van deze training. Daarnaast heb ik nu de bagage om het gesprek met anderen aan te gaan. In de werkgeluksessies die ik nu zelf begeleid maak ik medewerkers bewust van de invloed die zij zelf hebben in bepaalde situaties of dat zij die verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggen. En het mooie is, dat mensen elkaar daarin gaan helpen. “Kom uit die slachtofferrol en kijk naar de mogelijkheden die je hebt.” Dat maak het direct heel praktisch. Het helpt mensen om anders naar hun huidige werksituatie te kijken. Die sociale steun bij elkaar vinden, is cruciaal om mensen zich minder ongelukkig te laten voelen.

”Kom uit die slachtofferrol en kijk naar de mogelijkheden die je hebt.”

Je gaat met tools aan de slag die bewezen zijn, en die werken. Die je gewoon echt kan overbrengen aan mensen. Erwin brengt zijn aanpak op een hele enthousiaste en fijne manier over. En informatief en coachend. Je leert door Erwin hoe je collega’s kunt trainen in werkgeluk, maar hij prikkelt je ook om zelf dingen anders te doen. Je wordt zo meegenomen in de materie, dat je eigenlijk met 0 kennis kan beginnen.

Veelgestelde vragen 

 1. Kan ik echt binnen 12 maanden duurzaam werkgeluk realiseren binnen mijn organisatie?
  Medewerkers & managers moeten worden opgevoed en afgericht. Dat kost even tijd ;). Maar als je exact mijn stappenplan volgt, dan lukt dat gegarandeerd. Vaak overschat je wat je in een dag kunt doen, en onderschat je wat je in een jaar kunt doen. Dus, no worries!
 2. Kan ik individuen en teams gaan coachen op werkgeluk met nul ervaring?
  Wat ik nu ga vertellen heb ik nog nooit eerder publiekelijk gedeeld, simpelweg omdat ik me er een beetje voor schaam. Maar ik kom lastig bij mijn eigen gevoel en het gevoel van een ander. Best een handicap als je mensen gaat coachen. Maar zelfs ik werd een succesvolle werkgelukcoach. Omdat de tools gewoon werken. Dus dan gaat het jou helemaal lukken.
 3. Zitten in de Chief Happiness Officer (CHO) Toolbox echt alle gereedschapstukken die ik nodig heb?
  Ik neem jouw kostbare tijd erg serieus. Daarom heb ik in deze toolbox alleen de absolute must-have tools gestopt. De essentie. Ik zit bovenop de wetenschap. Daardoor ben ik goed in staat om alleen de beste tools voor je te selecteren.  Alles wat niet bijdraagt aan duurzaam werkgeluk heb ik eruit gelaten. Zodoende kom je in korte tijd tot het optimale resultaat.
 4. Wat is het verschil met andere opleidingen?
  Er is in Nederland nog geen andere opleiding die 365 dagen online toegang geeft tot alle essentiële werkgeluktools én jou tijdens deze reis coacht wanneer je vastloopt. Ik wil er namelijk 100% zeker van zijn dan je slaagt. Daarom sta ik voor je klaar wanneer je me nodig hebt.
 5. Ik heb liever een live training, kan dat ook?
  We werken volledig online. Wel zo handig met al dat Corona gedoe. Bijkomend voordeel is dat je het programma kunt volgen waar je wil, wanneer je wil en zo veel je wil.
 6. Maar wat nou als ik geen tijd heb?
  Geen probleem. Je kunt op elk willekeurig moment starten. Je maakt nu de commitment. Dus nu de stok achter de deur. Maar in het orderproces kun je zelf aangeven wanneer je wil starten. Je start binnen een half jaar, maar als je over twee of drie maanden wil beginnen is dat helemaal prima.

 

Er is nog één ding dat je moet weten

Ik weet waar mijn vader en wij als gezin in 1993 stonden. Voor geen goud willen we terug naar die tijd. Inmiddels weet ik exact wat mijn vader, zijn leidinggevende en zijn organisatie anders hadden kunnen (en misschien wel hadden moeten) doen. Deze inzichten wil ik ontzettend graag met jou delen.

Jij kan als leidinggevende het werkgeluk van een medewerker maken of breken. Iedere medewerker telt. Laten we er samen voor zorgen dat jouw impact zo optimaal mogelijk wordt.

Bedankt voor het lezen. En wie weet spreek ik je binnenkort.

 

Hartelijke groet,

Erwin Klappe

 

 

CHO Toolbox

Eén onweerstaanbare masterclass per maand. In video, audio én per post. Voor leidinggevenden, HR-professionals en coaches.

Doel: Borging & Verduurzaming
Tijd: half uur per maand
Aantal personen: per persoon
Kosten: €79 euro (excl. btw) per maand per persoon

Afspraak maken

Comments are closed.