team motiveren

Jouw team motiveren? 95% van de managers kent de belangrijkste tool niet

Hoe motiveer ik mijn team? Een actuele vraag als je naar de cijfers kijkt. Slechts 19% van de medewerkers in Nederland is betrokken bij het werk (Schaufeli, 2018), 16% ervaart burn-out klachten (TNO, 2019) en 20% van de werkende mensen in het Westen heeft een ‘bullshitbaan‘ (VPRO Tegenlicht, 2019). Zij hebben het idee dat wat ze doen helemaal geen zin heeft (Graeber, 2018). Het zorgt er mede voor dat Nederlanders massaal op zoek gaan naar een nieuwe baan (Randstad, 2019). Hoe bind en boei je medewerkers? Managers hebben dé tool in handen. Zonder dat zij hier zelf erg in hebben.

Quizvraag over jouw team motiveren

Welke managementtool heeft de grootste invloed op de motivatie en emoties van medewerkers?

  1. Waardering voor goed werk
  2. Beloningen
  3. Onderlinge hulp
  4. Duidelijke doelen
  5. Aanmoedigen van progressie

Onderzoek van Amabile & Kramer onder 669 managers wijst uit dat 95% fout zit. Zij plaatsen waardering voor goed werk op nummer 1 als het gaat om het motiveren van een team. Uiteraard is waardering een belangrijke factor, maar het haalt het niet bij progressie (de tool die managers op de allerlaatste plaats zetten in deze top 5). Zonder werkprestaties valt er immers weinig te waarderen.

Team motiveren? Kies voor progressie.

Van alle factoren die emoties, motivaties en percepties tijdens een werkdag kunnen stimuleren, is volgens Amabile & Kramer de belangrijkste factor: progressie maken in betekenisvol werk. En hoe vaker mensen dat gevoel van progressie ervaren, hoe waarschijnlijker zij creatief productief zijn op de lange termijn. Dagelijkse progressie – zelfs een kleine stap vooruit – maakt het verschil in hoe mensen zich voelen en hoe zij presteren.

“Progressie maken in betekenisvol werk is hét ingrediënt om van een gewone een goede werkdag te maken.” Theresa Amabile

Werkbeleving

Een cruciale motor voor creatieve, productieve prestaties is de kwaliteit van iemands werkbeleving: een mix van doorgaans verborgen emoties, motivaties en percepties gedurende een werkdag. Hoe gelukkig medewerkers zich voelen; hoe gemotiveerd zij zijn door intrinsieke interesse in het werk; hoe positief hun beeld is over de organisatie, leidinggevende, het team en zichzelf. Het is deze combinatie van factoren die medewerkers naar een hoog prestatieniveau stuwen of hen naar beneden trekken.

De werkbeleving stimuleert prestaties.

Welke gebeurtenissen beïnvloeden de werkbeleving?

Amabile & Kramer vergeleken de beste en slechtste werkdagen van deelnemers. Iedere progressie gemaakt door een individu of team, is de meest voorkomende gebeurtenis die de “beste werkdag” veroorzaakt. Gevolgd door katalysatorenDit zijn taakgerichte acties die het werk direct ondersteunen. Amabile & Kramer onderscheiden er zeven: het stellen van heldere doelen; het toestaan van autonomie; het ter beschikking stellen van hulpmiddelen; genoeg tijd bieden om te focussen op betekenisvol werk; hulp bij het werk; het leren van problemen en successen; en het bieden van ruimte aan eigen ideeën van medewerkers. En voedersdit zijn mensgerichte acties die de relatie direct versterken, zoals het tonen van respect voor medewerkers; het aanmoedigen van ­elkaar; het erkennen van gevoelens en meeleven met anderen bij persoonlijke of professionele problemen; en verbonden in het team stimuleren.

Taakgerichte steun en mensgerichte steun zijn de middelen om progressie te stimuleren.

The dark side of the Progress Principle

Andersom blijken belemmeringen de belangrijkste voorspeller voor de “slechtste werkdag”. Gevolgd door remmers, acties die ondersteuning of het werk actief hinderen. En ‘gifstoffen’; ontmoedigende of ondermijnende gebeurtenissen op relationeel gebied.

Kortom…hoe motiveer je jouw team?

Als een medewerker gemotiveerd en gelukkig is aan het einde van de werkdag, dan is de kans groot dat hij of zij enige progressie heeft geboekt. Wanneer de persoon ongemotiveerd en somber zichzelf het kantoor uitsleept, dan kunnen we een belemmering waarschijnlijk de schuld kunnen geven. Managers kunnen met relatief kleine acties een grote impact hebben op de ervaring van progressie en hiermee op prestaties in de organisatie. De snelste weg? Ruim blokkades en hindernissen voor progressie op. Wat kan jij morgen doen om voor iemand progressie in betekenisvol werk mogelijk te maken? Doe het! En vier het daarna.

No alt text provided for this image

Download hier de Checklist Gelukkig Leidinggeven: sturen op progressie

Over de auteur

Erwin Klappe is arbeids- en organisatiepsycholoog. Hij traint, spreekt en schrijft over duurzaam werkgeluk. Klappe is co-auteur van het Handboek Werkgeluk (januari 2020 verwacht)

Delen

Plaats reactie

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE tip voor Chief Happiness Officers. Waarschuwing: ongeschikt voor azijndrinkers, troetelberen en calimero’s.

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE werkgeluk-tip voor Chief Happiness Officers

Elke week een praktische tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!