Hoe kom je van Gedoe naar Geluk in teams?

Beste Chief Happiness Officer,

Heb je plannen om teams te coachen op werkgeluk? Of ben je al bezig? Slim, want je werkt hiermee namelijk aan de belangrijkste succesfactor van een organisatie.

Zeker in deze tijd waarin medewerkers aangeven zich meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en eenzaam te voelen.

Werkgeluk is het smeermiddel voor het functioneren van de organisatie.

Wie geluk ervaart in het werk is namelijk productiever, creatiever, innovatiever en verzuimt minder.

Daarnaast verloopt de samenwerking in gelukkige teams ‘gesmeerd’.

De klanttevredenheid is hoger.

Gelukkige medewerkers hebben een magnetische aantrekkingskracht op schaars te vinden personeel.

Een positiever uithangbord kun je jezelf als organisatie niet wensen.

Teams coachen op werkgeluk is dus een superslimme investering van je tijd.

Maar de realiteit voor de meeste leidinggevenden, HR-professionals en coaches is anders.

Vaak blijft het namelijk bij een aardig trainingkje. Deelnemers zitten hun tijd uit, met hun armen over elkaar, onderuit gezakt, scrollend op hun telefoon, terwijl jij staat te ploeteren voor de groep. Na dit verplichte nummertje gaat iedereen weer over tot de orde van de dag.

Er vindt geen borging plaats, geen duurzame gedragsverandering, geen eigen leiderschap. Medewerkers blijven na jouw sessie wijzen naar ‘de organisatie’. “We moeten meer uren hebben, we moeten meer dit hebben en dat”.

Op terugkomdagen hoor je vaak dat het geleerde is weggeëbd. De toepasbaarheid op de werkvloer bleek gering. Als deelnemers het niet gaan integreren in gedrag, dan blijft het een kunstje. Het is zonde als dat bij jouw teamsessie of training ook gebeurt, toch?

Want je steekt er veel tijd, geld en energie in. Draagvlak creëren in de organisatie. Regelen van een trainingslocatie, pennetjes, aantekenblokjes. Medewerkers enthousiast maken om deel te nemen. Hen vrij plannen in drukbezette roosters.

En misschien investeer je ook wel privé-tijd. Hoeveel avonden en weekenden bereid je jezelf voor op teamsessies of trainingen? Terwijl je kinderen of je partner leuke dingen aan het doen zijn zonder jou?

Als je training vervolgens doodslaat; als niemand in actie komt, dan doet dat pijn. Alle tijd, geld en energie gaan down the drain. Niemand praat meer over je teamsessie. Dus een vervolg zit er niet in. Geen ambassadeurs gekweekt. De eenmalige kans voor open goal heb je – als een Arjen Robben – jammerlijk naast getikt. Eeuwig zonde toch? Helaas maken de meeste coaches dit mee. Herken ken jij?

Voorkom dat je een ploeterende teamcoach wordt

Als je een teamsessie of training gaat geven, kun je twee dingen doen. Je gedragen als een ploeterende coach of als een dreamteam-coach.

Ploeterende teamcoaches zwoegen zich met gebrekkig gereedschap door de dag heen. Alsof je met een botte bijl urenlang tegen een loeizware eikenboom staat te rammen. Geen beweging in te krijgen. Je kunt de tijd wel vooruit kijken! Tot de bevrijdende lunchpauze aanbreekt. Die vervolgens in ijzige stilte wordt genuttigd. Dat gaat ‘m niet worden. Zo bouw je geen dreamteams.

Gedraag je als een dreamteam-coach

Slechts een paar procent van alle leidinggevenden, HR-professionals en coaches heeft dit door. Zij slijpen hun bijl. Zorgen dat ze met goed gereedschap deelnemers weten te raken. Grandioze inzichten geven en enthousiasme kweken, zodat medewerkers daadwerkelijk werk gaan maken van hun werkgeluk. Wil jij daar ook bijzitten?

Want het is toch super als de teams die jij straks coacht dreamteams worden?

  • Als ze extreem productief, creatief en innovatief worden?
  • Als er geen calimero’s meer zijn; medewerkers die blijven hangen in negativiteit, door te klagen, mopperen en roddelen?
  • Als er juist steeds meer calihero’s opstaan; medewerkers die proactief zijn, initiatief tonen, creatief zijn in het bedenken van oplossingen voor problemen?
  • Als werkdruk, verzuim, stress en burn-out geen issues meer zijn?
  • Als schaars te vinden personeel als een magneet wordt aangetrokken tot deze dreamteams?
  • Als je beste medewerkers geen reden meer hebben om weg te gaan?

Gedraag je dus als coach van een dreamteam en zorg ervoor dat zij duurzaam gelukkiger en daarmee succesvoller worden.

Wil je dat ik jou help om Dreamteams te creëren? Vanaf vandaag is die mogelijkheid er, voor de allereerste keer.

Deze week lanceer ik namelijk mijn nieuwe online training Dreamteams.

En daar nodig ik jou graag als eerste voor uit.

Alleen deze week kun je meedoen aan de BETA-versie van Dreamteams. Want de video’s zijn nog niet opgenomen.

Vanaf 21 september neem ik elke twee weken een video op voor dit programma, en jij kunt daar LIVE bij zijn via internet. Daardoor heb je ook 5 extra gelegenheden om vragen aan me te stellen.

Doe je mee, dan interview ik jou na afloop over je ervaringen. Jouw reactie komt op de website.

In ruil daarvoor krijg je nu een bijzondere korting van 70% op de normale prijs, plus 3 bonussen met een waarde van €2.500 cadeau.

Dit aanbod komt nooit meer terug en het is alléén deze week beschikbaar.

Op deze pagina staat wat je krijgt als je meedoet:

http://www.klappetraining.nl/dreamteams

Het maakt niet uit of je al bezig bent met coaching op werkgeluk, er alleen nog over nadenkt, of al concreet aan de slag bent.

Morgen mail ik je waarom ik een black-out kreeg tijdens mijn eerste teamcoachingssessies.

Erwin Klappe

 

Delen

Plaats reactie

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE tip voor Chief Happiness Officers. Waarschuwing: ongeschikt voor azijndrinkers, troetelberen en calimero’s.

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE werkgeluk-tip voor Chief Happiness Officers

Elke week een praktische tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!