Hoe floreer ik in mijn werk? Stap 2: verbind krachten met taken

Vijf pijlers van positieve organisatiepsychologie

Het onderwerp van de positieve organisatiepsychologie is bevlogenheid en gelukkig werken. Het doel van deze nieuwe stroming is om meer medewerkers te laten floreren. Er zijn vijf elementen die hieraan bijdragen: positieve emoties, flow, positieve werkrelaties, zingeving en prestaties (Seligman, 2011). In deze blogpost wordt de essentie van het tweede element – flow – nader toegelicht. De overige elementen behandel ik in mijn volgende blogposts.

Pijler 2: flow

Volgens Csikszentmihalyi (1999) ontstaan piek- of flow-ervaringen bij werkzaamheden waarin je helemaal opgaat (samensmelt). Je bent volledig in beslag genomen door de activiteit, waardoor je niet meer genoeg aandacht hebt voor andere zaken. Zo heb je bijvoorbeeld geen trek of voel je geen vermoeidheid. De handeling die je verricht gaat vanzelf. Het is een spontaan en moeiteloos proces. Flow (letterlijk vertaald: spontane stroming) ontstaat wanneer je gefocust bent, een gevoel van extase en helderheid ervaart, je precies weet wat je wilt doen, onmiddellijke feedback ontvangt, een moeilijke maar haalbare taak verricht, je zelfbewustzijn verliest, en iets waardevols doet. Een flow-ervaring uit zich wanneer de krachten van een medewerker exact aansluiten op de uitdagingen van dat moment.

flow

Krachten opsporen 

Het is dus belangrijk om te weten waar je krachten liggen, om zodoende je werk hierop af te stemmen. De krachten van medewerkers zijn te achterhalen middels de Values in Action Inventory of Strengths (VIA-IS). Dit classificatie- en meetinstrument is de positieve tegenhanger van de DSM, en vormt de ruggengraat van de positieve psychologie. De VIA-IS bestaat uit 6 universele deugden, opgebouwd uit 24 onderliggende competenties (Peterson & Seligman, 2004).

Job crafting de sleutel naar flow?

Flow ontstaat wanneer medewerkers vrijheidsgraden ervaren om hun krachten en taken op elkaar aan te sluiten. Deze proactieve wijze van ‘baanboetseren’ wordt aangeduid met de term job crafting. Wrzesniewski et al. (1997) concluderen dat door job crafting een baan verandert van ‘werk’ (gewoon geld verdienen) of ‘carrière maken’ (promotie krijgen) in een ‘roeping’ (erin geloven).

Oefening

Verricht een taak waar je tegenop ziet door je grootste kwaliteit in te zetten (bron: Martin Seligman). Meer oefeningen? www.keycompetencehappiness.com

Twittersamenvatting

Hoe floreer ik in mijn werk? Stap 2: sluit krachten en taken op elkaar aan #flow #jobcrafting

Over Erwin Klappe

Erwin Klappe werkt als arbeids- en organisatiepsycholoog in één van grootste topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ) van Nederland. Hier brengt hij de inzichten van de positieve psychologie vanuit de wetenschap naar de werkpraktijk van medisch personeel. Hierover is recentelijk een artikel verschenen in het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO).

Inspiratie

Voor deze blogpost heb ik me laten inspireren door onderstaande TED-talk van Mihaly Csikszentmihalyi

[ted id=366 lang=nl]

Plaats reactie

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE tip voor Chief Happiness Officers. Waarschuwing: ongeschikt voor azijndrinkers, troetelberen en calimero’s.

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE werkgeluk-tip voor Chief Happiness Officers

Elke week een praktische tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!