De bevlogen verpleegkundige

Ethisch nadenken_02 (2)“Je hebt zoveel invloed op  hoe de ander zich voelt. Die invloed moet je goed gebruiken. Daarvoor wil ik strijden.”

Elise van Oppenraaij (29 jaar)
Senior Verpleegkundige
Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG)
Gelukscijfer in werk: 8,5 – 9

(foto: Sascha van Holt)

Elise is een verpleegkundige die met haar neus vooraan wil staan. Een lange weg bracht haar naar een Master in Zorg, Ethiek en Beleid. Zij ontving met haar scriptie de OLVG-publieksprijs. Het begon ooit als leerling-verpleegkundige met de zorg voor één patiënt. Toen al begon ze zichzelf vragen te stellen. Wat voor beleid wordt er op mijn afdeling gevoerd? Welke visie heeft mijn afdelingshoofd? In wat voor ziekenhuis werk ik eigenlijk? Welke invloed heeft de politiek op wat ik bij de patiënt doe? Nu zit ze als lid van het Verpleegkundig Stafconvent regelmatig aan tafel met de Raad van Bestuur. Hoog tijd voor een gesprek met deze florerende verpleegkundige.

Wat versta jij onder gelukkig werken?
Gelukkig werken betekent voor mij dat je met plezier naar je werk gaat. Omdat ik mijn werk leuk vind, doe ik graag iets extra’s. Dit wordt gewaardeerd. Daarnaast zijn leuke collega’s erg belangrijk. Dat is misschien wel 80% van gelukkig werken. Hier heb je zelf invloed op. Ik zoek de mensen met wie ik een klik heb binnen en buiten mijn afdeling op. Het is leuk om met gelijkgestemden af te spreken. We zijn geïnteresseerd in elkaars werk en discussiëren over ons vakgebied.

Is gelukkig werken maakbaar?
Voor mijzelf geldt dit absoluut. Ik heb sterk het gevoel invloed te hebben op mijn werk en mijn leven. Welke keuzes maak je? Neem je verantwoordelijkheid voor deze keuzes? Het gaat dus om de acties die je vanuit jezelf onderneemt. Wie goed doet, wie goed ontmoet. Religie of trauma’s uit het verleden, kunnen invloed hebben op het gevoel van eigen verantwoordelijkheid. Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis en levensvisie. Iemands referentiekader kan vraagtekens zetten bij de maakbaarheid van geluk.

En de rol van de persoonlijkheid?
Patiënten hebben me weleens gezegd: “jij hebt het.” De vraag is dan wat het is? Interesse, daar draait het volgens mij om. Ik ben oprecht geïnteresseerd in de persoon achter de patiënt. Daarnaast ben ik zelfstandig en enthousiast.

Speelt privé een rol in werk?
Bij sommige collega’s en familieleden is dit het geval. Voor mezelf geldt dit echter niet. Positieve of negatieve gebeurtenissen in mijn privé hebben (tot op heden) geen impact op mijn geluk in werk.

Bepalend moment
Een proefcollege over orgaandonatie, maakte me bewuster van de wereld om me heen. Als iemand bijvoorbeeld door een ongeluk in coma raakt, hersendood is of niet meer reageert, wanneer en wie bepaalt dan dat iemand overlijdt en zijn organen ter donatie afstaat? Dit is zo complex, daar had ik eerder niet zo bewust bij stil gestaan. Dit triggerde mij om me in te schrijven voor de Master Zorg, Ethiek en Beleid[1]. Door de vier jaar heen realiseerde ik me steeds meer dat zorg een zeer complex geheel is en wij daar als professionals bewust en goed mee moeten omgaan. Hierdoor ben ik genuanceerder gaan denken.

Plezier
Plezier ontstaat als je actief op zoek gaat naar de dingen die je leuk vindt. Dit doe ik zowel in privé als in werk. Soms gaat dit samen, bijvoorbeeld door het lezen van een boek. De kennis die ik dan op doe, maakt me enthousiast om het in de werkpraktijk toe te passen. Ik laat me niet snel tegenhouden, zie niet snel beren op de weg. Natuurlijk kan ik iets wel spannend vinden, maar dat weerhoudt me niet om ondernemend te zijn. Je kunt een hele lijst met dingen bedenken waarom je iets niet moet doen. Veel interessanter is te kijken naar die ene reden om het wel te doen.

Opgaan in werk
Dit gebeurt wanneer ik een nuttige bijdrage kan leveren. Als iets gewaardeerd wordt. Dat kan zijn bij het leiden van een vergadering, of het voeren van een slecht nieuws gesprek met een patiënt. In het eerste geval zorgt mijn enthousiasme ervoor dat ik iedereen meekrijg en daardoor dingen voor elkaar krijg. Voorbeeldgedrag is hierin essentieel. In het tweede geval gaat het om ambitieus zijn. De lat zo hoog mogelijk willen leggen voor optimale patiëntenzorg. Alles komt terug tot de dingen goed willen doen.

Waarom sta je iedere morgen op?
Werk krijgt voor mij betekenis wanneer de patiënt erkend wordt. Dit is belangrijk omdat mensen er toe doen. Mensen zijn al ziek genoeg, kwetsbaar, hebben al genoeg ellende. Zorg is meer dan die prik en die pillen. Je hebt zoveel invloed op het feit dat iemand zich goed of slecht voelt, zich gehoord of niet gehoord voelt. Daar hebben jij en ik invloed op. Die invloed moet je goed gebruiken. Die moet je niet misbruiken. Soms denk ik dat we ons als verpleegkundigen niet realiseren hoeveel invloed we hebben op hoe de patiënt zich voelt. Die invloed daar wil ik voor strijden, zowel aan bed bij de patiënt als aan tafel bij de Raad van Bestuur.

Hoe belangrijk zijn werkrelaties?
Heel belangrijk. Ik heb in mijn jeugd een periode van eenzaamheid gekend. Geen vrienden of vriendinnen hebben, is verschrikkelijk. Vanuit die periode heb ik geleerd dat je niet alleen hoeft te zijn. Ook hier heb je zelf invloed op. Zoek de mensen op waar je een klik mee hebt. Dit heeft me in het OLVG een rijk netwerk aan contacten opgeleverd. Zij geven me dagelijks het gevoel dat ik gewaardeerd word.

Presteren
Ik wil goed worden. Eerst wilde ik een hele goede verpleegkundige worden. Nu wil ik een hele goede leidinggevende worden. Als je ergens goed in wilt worden, dan moet je er meer van weten. Omdat ik mijn werk leuk vind, verdiep ik me graag.

Wat is je advies aan collega-verpleegkundigen?
Het is misschien een cliché, maar doe wat je leuk vindt. Als je het werk leuk en interessant vind, ga je je vanzelf verdiepen (zelfs in je vrije tijd!). Dat werkt stimulerend voor jezelf en voor anderen. Natuurlijk is niet alles in je werk leuk, zolang je enthousiasme maar overheerst. Je hebt meer invloed op je eigen werk dan je denkt!

[1] Zie http://www.uvh.nl/organisatie/over-de-universiteit/zorgethiek

Delen

Reageer op"De bevlogen verpleegkundige"

  1. Wat een mooie uitspraken in dit artikel! Ik zou deze heel graag ter inspiratie willen tonen aan andere medewerkers in de zorg met onze beweging Change Day. Hoor graag of ik daar de belofte “Je hebt zoveel invloed op hoe de ander zich voelt. Die invloed moet je goed gebruiken. Daarvoor wil ik strijden.” uit naam van Elise mag doen? Kijk eens op http://www.changedaynederland.nl dan hoor ik het graag! Groet Corine van Impelen, projectleider Change Day

Plaats reactie

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE tip voor Chief Happiness Officers. Waarschuwing: ongeschikt voor azijndrinkers, troetelberen en calimero’s.

Abonneer je op mijn beruchte WEKELIJKSE werkgeluk-tip voor Chief Happiness Officers

Elke week een praktische tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!