BEVLOGEN LEIDERS (DEEL 2): HERMAN WIJFFELS

Prof. dr. Herman Wijffels (1942) is als hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering verbonden aan het Utrecht Sustainability Institute (USI) van de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij diverse vooraanstaande posities waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. (foto: Charlotte Bogaert)

 

Welke rol speelt uw persoonlijkheid in gelukkig werken?

Een kenmerkend aspect van mijn persoonlijkheid is de volle inzet die ik toonde voor de organisaties waarvoor ik werkte. Ik geloof niet in carrièreplanning. Als je carrière wilt maken, moet je vooral goed doen wat je nu doet. Als je dat goed doet, val je vanzelf op en dan komt er wel wat. Als je van tevoren zit te plannen en drie stappen vooruit zit te denken, dan hebben mensen waarmee je werkt dat zo in de gaten.

 

Dus een stip aan de horizon is niet wenselijk?

Ik ben een echte Taoïst. Het Taoïsme zegt; het allerbelangrijkste is om op een hele zorgvuldige manier de eerstvolgende stap te zetten. Als je dat iedere keer doet, dan kom je vanzelf terecht waar je moet zijn. Als het gaat om een stip aan de horizon, dan gaat het meer over principes die je voor jezelf tot werkelijkheid wilt brengen, dan om doelen. Dus voor die eerstvolgende stap moet je wel een oriëntatiepunt hebben. Laat je niet door andere, dan intrinsieke overwegingen leiden. Dat vind ik een heel belangrijk principe. Toen ik afstudeerde, heb ik mezelf plechtig beloofd dat ik alleen dingen zou doen in mijn werkzame leven waar ik gelukkig van zou worden. Ik heb tal van andere mogelijkheden langs zien komen. Dan was het iedere keer de afweging: “Als ik daar ga zitten, word ik daar gelukkig van?” Waar het antwoord ‘nee’ was, heb ik het niet gedaan. Ook al kon ik daar veel meer verdienen of veel meer prestige verwerven.

 

Ervaart u vaak positieve emoties?

Ik heb sterk de neiging om te kijken naar wat er wel is en niet zo zeer te kijken naar wat er niet of nog niet is. Hier moet ik wel bij zeggen, dat ik altijd heb geopereerd op basis van de stelling en de ervaring: alles kan altijd nog anders en beter. Dat is ook een positieve duiding. We doen het al heel behoorlijk, maar er is nog verder verbeterpotentieel.

 

9 tips van Wijffels om te floreren in werk:

  1. Benut je eigen potentieel ten volle.
  2. Maak jezelf verantwoordelijk voor je persoonlijke ontwikkeling.
  3. Start de dialoog met jezelf: waar ben ik goed in?  Waar voel ik me prettig bij? Waar ontleen ik zin en vreugde in het leven aan? 
  4. Als je carrière wilt maken, moet je vooral goed doen wat je nu doet.
  5. Zet op een zorgvuldige manier de eerstvolgende stap.
  6. Toon volle inzet voor de organisatie waarvoor je werkt.
  7. Doe alleen dingen in je werkzame leven waar je gelukkig van wordt.
  8. Kijk naar wat er wel is en niet zo zeer naar wat er niet of nog niet is.
  9. Zoek het geluk in de verbinding met de ander.

 

Wil je het volledige interview met Herman Wijffels ontvangen? Reageer dan hieronder of stuur me een e-mail (info@klappetraining.nl).

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose