BEVLOGEN LEIDERS (DEEL 9): HANS CLEVERS

Hans Clevers (1957) doet baanbrekend onderzoek naar kanker. Na zijn promotie in 1984 vertrok Clevers voor vier jaar voor een postdoc naar Harvard. Hier maakte hij uitgebreid kennis met DNA technologie. Bij terugkomst werd Clevers hoogleraar Immunologie in het UMC-U en hoofd van de vakgroep Immunologie (1991-2002). Zijn researchinteresses verschoven naar stamcellen en kanker van de darm. In verband hiermee verhuisde hij naar het Hubrecht Instituut om daar van 2002 tot 2012 als directeur te werken. In 2012 werd hij President van de KNAW, terwijl hij zijn onderzoeksgroep in het Hubrecht Instituut continueerde. Clevers ontving diverse, prestigieuze prijzen en onderscheidingen. Zo won hij in 2012 de “Nobelprijs van de 21ste eeuw”, de Breakthrough Prize in Life Sciences.

Wat verstaat u onder gelukkig werken?

Gedurende mijn periode op Harvard zag ik mensen blind ambitieus zijn, maar ook achterdochtig en niet erg gelukkig. Dat wilde ik niet. Als dat de enige manier was waarop het moest, dan hoefde het voor mij niet. Toen ik terugkeerde naar Nederland had ik grote vrees dat ik niet succesvol zou kunnen zijn, als ik niet op de ‘Harvard manier’ zou werken. Maar vanaf het begin af aan heb ik geprobeerd te werken vanuit vertrouwen in de ander. Door meer te geven dan ik zou hoeven. Ik hou kennis bijvoorbeeld niet tegen de borst. Nieuwe technieken of ontdekkingen deel ik snel. Dat is leuk. Ik krijg er meteen respons op. Bovendien zien mensen dat je best wel wat tegen mij of de mensen om mij heen kunt zeggen. Dat geeft vertrouwen; dan wordt werken veel leuker. Het is een eyeopener geweest: gelukkig werken is een asset. Wij doen het zeker zo goed als Harvard en Stanford met veel minder uren per jaar en minder gemakkelijk toegang tot geld.

Wat is het sleutelwoord?

Delen. Zowel succes, tegenslag als verantwoordelijkheid. Je kunt ambitieus, nieuwsgierig en recalcitrant zijn, maar je moet wel sociaal blijven. Dat zit bij Nederlanders in het bloed. Je moet deel blijven uitmaken van de groep waarin je werkt. Als je een eenmanscircus wilt zijn, dan werkt het niet.

Hoe bepalend is uw persoonlijkheid om te floreren in werk?

Van huis uit heb ik een enorme drive meegekregen. Ik heb mensen om me heen gezien die duidelijk slimmer waren dan ik, maar veel van die mensen zie ik niet meer. Die missen dan toch weer andere dingen. Dat heeft te maken met de juiste keuzes maken. Maar dus ook met drive. Ik ben altijd doorgegaan. Natuurlijk heb ik ook tegenslag gehad. Toch zag ik altijd nieuwe kansen. Zo nam ik ontslag bij het UMC om verzuring tegen te gaan en ging aan de slag bij het Hubrecht Instituut. Dat was achteraf een gouden greep.

Ik heb altijd druk naar voren gevoeld. Zelfs op vakanties zit ik na te denken over mijn werk. Ook op momenten dat het goed gaat voel ik altijd al: “dit gaat goed maar dit loopt over een jaar af.” Dat is overigens niet onprettig. Ik moet dus nu alweer nadenken over de volgende stap. Het is te vergelijken met ondernemerschap. Ik kan geen moment op mijn lauweren rusten. Als het goed draait, vind ik het ook een beetje suf worden.

9 tips van Clevers om te floreren in werk:

1) Probeer te werken vanuit vertrouwen in de ander.

2) Geef meer dan je zou hoeven.

3) Deel zowel succes, tegenslag als verantwoordelijkheid.

4) Blijf deel uitmaken van de groep waarin je werkt.

5) Durf activiteiten tijdig te stoppen.

6) Vertrouw op je intuïtie.

7) Stel niet uit. Neem de beslissing. Heb geen spijt. Kijk niet achterom.

8) Houd druk naar voren.

9) Concentreer je op de inhoud.

Wil je het volledige interview met Hans Clevers ontvangen? Reageer dan hieronder of stuur me een e-mail (info@klappetraining.nl).

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose