BEVLOGEN LEIDERS (DEEL 8): QUIRIJN BOLLE

Echt eten toegankelijk maken. Dat is de missie van Marqt-oprichter Quirijn Bolle (1975). Tijdens zijn werkzame periode bij Ahold viel hem op dat doel en middel door elkaar zijn gehaald. Eten wordt als middel gebruikt om geld mee te verdienen. In plaats van andersom: geld als ruilmiddel gebruiken om het doel goed eten voor iedereen te faciliteren. Dit moet anders, dacht hij. Bolle nam ontslag en startte in 2008 Marqt. Een marktplaats – inmiddels op dertien locaties – waar lokale boeren hun geteelde producten te koop aanbieden.

 

Welke persoonlijkheidskenmerken helpen je om te floreren in werk? 

Ik geloof in een soort rechtvaardigheid, eerlijkheid, echtheid, zoals het zou moeten zijn. Een bepaalde integriteit is het denk ik ook. Ik wil daar geen concessies aan doen. Het is zo leuk om een bedrijf tegen de stroom in op te bouwen. Het enige dat ik zeker wist, is dat het klopte. Dat ik gelijk had. Normaliter ben ik altijd relativerend, of ik nou wel of niet gelijk heb. De meningen van anderen zijn minstens net zo belangrijk. Maar in dit geval had ik een heilig geloof: dit klopt! Dat maakt dat je heel bevlogen kan zijn. We doen iets omdat we geloven dat het zo moet. We doen het voor de right reasons.

 

Welke eigenschappen zitten je persoonlijk geluk in de weg?  

Ik vind het moeilijk om de rust te vinden om mijn gedachten over ‘hoe het beter moet’ uit te zetten. Mijn uitdaging is om het lekker los te laten. Maar als ik even niet oplet, dan ben ik weer aan het nadenken. Het is niet een heel onrustig proces, maar wel iets dat me altijd bezighoudt.

 

Hoe zorg je er dan voor dat bevlogenheid niet omslaat in bezetenheid?

In de eerste zeven jaar dat ik Marqt opzette, heb ik ongelofelijk hard gewerkt omdat ik het ook heel graag wilde realiseren. Daarin kwam ik ook op gebieden waar ik niet in mijn kracht stond. Dat gemengd met het feit dat er veel tijd in zat, maakte dat mijn leven heel klein werd. Op een gegeven moment dacht ik: “Dit moet ik nu stoppen.” Dat lukte in het begin niet, omdat ik gewoon door moest. Dat waren moeilijke jaren. Maar toen Marqt eenmaal op het droge was, ben ik bewust dat proces in gegaan. Dan zie je dat het even duurt voordat je uit die modus van surviven en vechten bent. Yoga, meditatie, sporten en meer time-off nemen, hebben hierbij geholpen.

Het is een soort kompas. Je moet nooit concessies doen aan je persoonlijk geluk. Het realiseren van Marqt en dat dat goed gaat, is ook persoonlijk geluk. Maar de prijs die je er dan zelf voor betaalt, die moet niet te hoog zijn. Je moet niet te lang iets doen, wat je eigenlijk niet prettig vindt. Dan heeft het helemaal geen zin.

 

Hoe kom je tot prestaties?

Het is een combinatie van de heilige overtuiging hebben dat wat je doet klopt én een opgebouwd zelfvertrouwen. Daarin zeg je uiteindelijk: dit gaat gewoon lukken! Het niet doen slagen, is niet eens een optie. Je komt op een gegeven moment achter je krachten. Je krijgt structurele feedback van anderen. Je leert waar je wel en niet goed in bent. Dat ga je je eigen maken. Als je dat mengt met een idee waarin je gelooft. Dus als je je krachten verenigt met je geloof, dan ben je onoverwinnelijk. Dat maakt dat je jezelf in staat stelt om het te doen.

 

Hoe ga je om met tegenslagen?

Ondernemerschap betekent omgaan met telleurstellingen. Negentig procent van wat er gebeurt, is wat je niet wilt. Je bent iets aan het veranderen, een soort van toekomstige waarheid aan het realiseren. Dat betekent dat er allemaal mensen mee moeten in jouw verhaal. Die zitten nu sowieso ergens anders, want anders was dat al waarheid geweest. Er zijn allemaal krachten en energieën die een andere kant op werken. Je moet dat dus kunnen doorstaan. Je kan op een dag drie keer slecht nieuws krijgen. Maar als je dus heel goed in je kracht staat, dan denk je: “Oké, drie tegenvallers? Prima, let’s fix it!” Krijg je er morgen acht voor je kiezen? Dan moet je die ook fixen. En de dag erna honderd? Ook fixen. Er kan nooit een moment zijn waarop je denkt: “Oh nee, dit lukt niet.” Je moet echt door de stront heen kunnen. Just do it!

 

7 tips van Bolle om te floreren in werk?

  1. Verenig je krachten met daar waar je in gelooft.
  2. Vind iemand die bereid is in je te investeren.
  3. Durf het maatschappelijk beeld van succes los te laten.
  4. Doe geen concessies aan je persoonlijk geluk.
  5. Zorg dat de prijs die je betaalt voor het realiseren van je idealen niet te hoog wordt. Yoga, meditatie, sporten en meer time off nemen, kunnen hierbij helpen.
  6. Creëer een stabiele thuissituatie. Daar gebeurt het uiteindelijk.
  7. Maak het rendement op je eigen inzet tastbaar.

 

Wil je het volledige interview met Quirijn Bolle ontvangen? Reageer dan hieronder of stuur me een e-mail (info@klappetraining.nl).

 

Dit interview maakt onderdeel uit van het boek “Bevlogen Leiders” (eind 2015 verwacht). Hiervoor interview ik 20 toonaangevende leiders uit de Nederlandse kenniseconomie (o.a. Herman Wijffels, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel en Hans Clevers). In gesprek met hen onderzoek ik waarom zij zo ver boven de curve scoren qua optimisme, creativiteit, energieniveau, veerkracht bij tegenslagen, doorzettingsvermogen én prestaties. 

 

Meer weten over bevlogenheid en gelukkig werken? Kom dan naar de Introductie workshop: Positieve Psychologie in Organisaties.

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose