BEVLOGEN LEIDERS (DEEL 5): PETER VAN UHM

Peter van Uhm (1955) van bakkerszoon tot generaal. Als commandant en leider door de rangen opgeklommen tot Commandant der Strijdkrachten. Een functie op het raakvlak tussen de militaire en politieke wereld. Een dag na zijn benoeming sneuvelde zijn zoon samen met een andere militair in Afghanistan, door een aanslag met een bermbom. De manier waarop Van Uhm dit persoonlijke leed droeg, oogstte alom bewondering. Waar haalde hij de veerkracht vandaan? Wat heeft hem geholpen om koers te houden? En wat kunnen andere (potentiële) leiders leren van hoe hij dit heeft aangepakt?

 

Welke persoonlijkheidskenmerken helpen u om te floreren in werk?

Uiteindelijk gaat in het in het (werkzame) leven om vertrouwen. Dat is het allesbepalende woord. Alleen bij defensie is dat niet genoeg. Daar gaat het om blindelings vertrouwen. Dat steekt echt een kwadratisch maatje dieper dan in sommige andere situaties. Ik heb altijd geprobeerd mensen met respect te behandelen, daar ook dat van terug te krijgen. Om uiteindelijk dat vertrouwen te bouwen. Daar heb ik altijd in geïnvesteerd. Dit deed ik door eerlijk en duidelijk te zijn. Geen beating around the bush. Zeggen waar het op staat, maar wel in mensentaal. Als je een rol speelt dan voelen, proeven en ruiken mensen dat. Mensen streven naar zekerheid. Negatieve duidelijkheid is beter dan onzekerheid. Dus je kunt beter de negatieve boodschap maar brengen, dan dat je het laat sudderen en men niet weet waar hij of zij aan toe is.

 

Welke rol spelen uw levensomstandigheden?

Het sneuvelen van onze zoon is het meest dramatische wat ons is overkomen. Maar al vrij snel daarna hebben mijn vrouw en ik gezegd: “Waar geloven we in en waar stond onze zoon voor?” Je morele kompas is heel belangrijk. What makes you tick? Waar sta je voor en waar geloof je in? Welke waarden en normen zijn belangrijk? Ieder mens komt in zijn leven voor een split second decision. Dat morele kompas helpt je op zo’n moment het juiste besluit te nemen. Na het sneuvelen van onze zoon, is ons morele kompas gaan schudden. Toen heb ik gezegd: “Donder allemaal maar op, het hoeft voor mij niet meer.” Dat heeft bij mij maar heel even geduurd. Dat kompas heeft wel geschud, maar kwam op dezelfde koers uit. Dat heeft ons houvast gegeven om het leven weer voort te zetten. Ik geloof in mijn werk. Ieder jaar komen er een paar duizend jongelui bij defensie binnen en daar maken we betere mensen van. Er is niets mooiers dan met die jongelui aan een betere wereld te werken. Dat was het werk wat ik deed. Dus dat kompas stond zo weer op die richting.

 

Welke andere aspecten hielpen u om koers te houden?

Uiteindelijk bepaalt de manier waarop je in het leven staat – het karakter dat je hebt – hoe je met dit soort situaties omgaat. Ik ben eigenlijk aartslui, maar geef me verantwoordelijkheid en er komt een enorme energie bij me los. Toen mijn zoon sneuvelde, was ik verantwoordelijk voor 60.000 militairen. Dat voel je nadrukkelijk. En ik wilde die verantwoordelijkheid invulling geven. Ik wilde het goede voorbeeld geven. Die militairen van zijn peloton moesten door in Afghanistan. Dan kun je als baas niet zeggen: “Jongens veel succes, maar ik stop ermee.”

 

Wanneer raakt u in flow?

In Libanon heb ik spannende situaties meegemaakt. Er waren mensen van mij gegijzeld door echte slechteriken. Een van mijn soldaten had de loop van een pistool tegen zijn hoofd. In die situaties werkt mijn processor 200%. Ik registreer alles. Dan weet ik ook wat er achter mij gebeurt. Dan kom ik in een soort flow, waarbij ik heb geleerd dat ik kil en analytisch kan zijn. Dat is bijna angstaanjagend. Omdat je weet dat hier mensenlevens vanaf hangen. Ik kon daarna in mijn bed mijn armen niet meer optillen. Toen was ik zo moe. Juist bij dit soort zware situaties is er sprake van een contradictie. Ik ben betrouwbaar en toch onvoorspelbaar. Door mijn kennis en ervaring, weet ik de oplossingen te vinden waar de rest niet opkomt.

 

10 tips van Van Uhm om te floreren in werk:

  1. Accepteer soms een minder leuke functie, die heb je nodig om daarna in leukere functies beter te kunnen functioneren.
  2. Breng liever direct een negatieve boodschap, dan dat je mensen lang in onzekerheid laat.
  3. Speel geen rol, blijf dicht bij jezelf.
  4. Volg je morele kompas bij split second decisions.
  5. Maak het onbespreekbare bespreekbaar indien de situatie daarom vraagt.
  6. Inspireer mensen door ze op positieve wijze te raken.
  7. Geef de credits aan je mensen als het goed gaat. Neem zelf de verantwoordelijkheid als het fout gaat.
  8. Zorg dat iedereen bij de les blijft, door als leider af en toe te verrassen.
  9. Laat iedereen binnen zijn of haar mogelijkheden het maximale uit zichzelf halen. Dan kan een 6 voor de ene persoon een betere prestatie zijn dan een 8 voor de ander.
  10. Toets je zelfbeeld af en toe bij je partner. Die kent je vaak beter dan dat jij jezelf kent.

 

Wil je het volledige interview met Peter van Uhm ontvangen? Reageer dan hieronder of stuur me een e-mail (info@klappetraining.nl).

 

Dit interview maakt onderdeel uit van het boek “Bevlogen Leiders” (eind 2015 verwacht). Hiervoor interview ik 20 toonaangevende leiders uit de Nederlandse kenniseconomie (o.a. Herman Wijffels, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel en Hans Clevers). In gesprek met hen onderzoek ik waarom zij zo ver boven de curve scoren qua optimisme, creativiteit, energieniveau, veerkracht bij tegenslagen, doorzettingsvermogen én prestaties. 

 

Meer weten over bevlogenheid en gelukkig werken? Kom dan naar de Introductie workshop: Positieve Psychologie in Organisaties.

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose