BEVLOGEN LEIDERS (DEEL 1): ALEXANDER RINNOOY KAN

Als directeur van de SER rekende de Volkskrant hem tot driemaal toe als meest invloedrijke Nederlander. Diverse huzarenstukjes kwamen van zijn hand: een succesvolle lobby tegen de bezuinigingsaanval op de Erasmus Universiteit, de fusie tussen VNO en NCW, het binnenhalen van de verzekeringslicentie in China voor ING, en de aandelenemissie voor het Concertgebouw. Hoe is Rinnooy Kan zover gekomen, wat heeft hem weerhouden, wat heeft hem geholpen en wat kunnen andere (potentiële) leiders leren van hoe hij dit heeft aangepakt?

Welke rol speelt toeval in gelukkig werken?

“Je mag het toeval als verklarende factor voor floreren in werk niet helemaal uitsluiten. Zo was ik een goede student zuivere wiskunde in Leiden. Na mijn afstuderen kreeg ik een uitnodiging om te promoveren. Dat was een grote eer. Ik aarzelde om de uitnodiging aan te nemen. Ik had het idee dat ik in de zuivere wiskunde niet creatief genoeg zou zijn om daar echt met succes aan te kunnen werken. Ik liet me toch overtuigen. De docent had er veel vertrouwen in. Dus ik zei ja. Ik studeerde af op 28 januari 1972. Deze datum is relevant. Op dezelfde dag ging mijn benoemingsvoorstel naar de curatoren. Op 29 januari – één dag later – kwam tot ieders verbazing de toemalig minister van onderwijs de Brauw met een absolute personeelsstop voor alle universiteiten, met terugwerkende kracht van één week. Ik viel dus precies in dat tijdvak. De promotie was van de baan. Ik heb het als een vingerwijzing opgevat en ben iets heel anders gaan doen. Dat heeft me gebracht tot de toegepaste wiskunde. Dat lag me veel beter. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. A blessing in disguise, want ik weet vrij zeker dat het geen briljant proefschrift was geworden. Dan was ik waarschijnlijk gewoon ergens wiskunde leraar en wie weet nog wel rector van een school geworden. Wat natuurlijk prima is, maar toch wel een heel ander leven is dan dat ik nu heb geleid. Is dat mijn verdienste? Eigenlijk niet. Het is toeval.”

Hoe bepalend is uw persoonlijkheid in gelukkig werken?

Wat mij erg geholpen heeft, is mijn enorme nieuwsgierigheid. Gewoon eager to learn. Eigenlijk in alles. Het kan me niet zoveel schelen wat. Ik heb eigenlijk meer belangstelling voor dingen waar ik nog niks van weet. Ik werd gevraagd als voorzitter van de commissie die de Nationale Politie moest evalueren. Ik zei tegen minister Opstelten: “Ik weet helemaal niks van de politie.” Toen zei hij: “Dat is ook de reden.” Nou, aardige kans!

Ik was als jongetje al erg nieuwsgierig. Mijn tante vertelde mij later dat als ik een straat over stak en midden op straat een krant zag liggen, dan stond ik daar stil om die krant te gaan lezen. Ondertussen raasde het verkeer om me heen en stond mijn tante doodsangsten uit aan de kant.”

10 tips van Rinnooy Kan om te floreren in werk:

  1.  Noblesse oblige; als je de kans krijgt moet je er iets van maken;
  2. Woeker met je talenten;
  3. Tel je zegeningen;
  4. Ben optimistisch;
  5. Omring je met mensen die je herinneren aan je tekortkomingen;
  6. Koester de energie die je is meegegeven;
  7. Houd jezelf scherp, door steeds iets meer van jezelf te verlangen;
  8. Blijf nieuwsgierig;
  9. Leef je in de ander in;
  10. Wees dankbaar voor alle kansen die je gegund worden.

Wil je het volledige interview met Alexander Rinnooy Kan ontvangen? Reageer dan hieronder of stuur me een e-mail (info@klappetraining.nl).

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose