BEVLOGEN LEIDERS (DEEL 7): MARJAN MINNESMA

Marjan Minnesma (1966) is directeur van de Stichting Urgenda. Zij studeerde bedrijfskunde, filosofie en rechten. Achtereenvolgens werkte ze bij Novem, Greenpeace (campagne directeur), het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU en was directeur van Drift, het Instituut voor Transities aan de Erasmus Universiteit. Minnesma is een bevlogen leider in het streven naar een duurzamere samenleving. Dit bereikt zij door spraakmakende acties, zoals de Duurzame Troonrede, de actie ‘Wij willen zon’ én de recent gestartte klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. Marjan Minnesma werd door dagblad Trouw drie keer op rij gekozen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander.

Hoe blijf je optimistisch in de duurzaamheidssector?

Ik ben bezig met duurzaamheid en zie dat het helemaal de verkeerde kant op gaat. Wat dat betreft heb ik inderdaad alle reden om depressief naar buiten te staren. We zijn nog niet voldoende onze koers aan het verleggen als samenleving. Het wordt een onleefbare wereld in de tweede helft van deze eeuw, als we dat niet doen. Voor mijn kinderen ben ik zeer bezorgd. Om te proberen dat te voorkomen, zet ik alles wat ik heb meegekregen in om de boel massaal te bewegen. Ik ben niet naïef blij met een klein stapje, omdat ik me continu bewust ben van het punt waar we heen moeten. Cynisme en depressiviteit – iets dat ik veel zie bij mensen die zich al lang met duurzaamheid bezighouden – voorkom ik doordat de stappen die we zetten bijdragen aan de goede koers. We kunnen nu nog om. Dat probeer ik te bereiken. Binnen het duurzaamheidsveld schijn ik invloed te hebben. Ik heb dingen neergezet die revolutionair of nieuw waren. Die zoden aan de dijk zetten. Dat is fijn. Maar met de koers in het oog, kan ik daar niet op gaan teren.

Wanneer raakt u in flow?

Bij de ‘Wij willen zon’ actie kreeg ik in een paar maanden tijd duizenden mensen zo ver om mee te doen en meteen 20% aan te betalen. Een half jaar later bestelde ik 50.000 zonnepanelen. Dat was wel kicken. Daar heb ik letterlijk als ondernemer geopereerd. Ik heb die zonnepanelen in China ingekocht voor eigen rekening en risico. Als dat vrachtschip op een ijsberg was gestoten, bij wijze van spreken, dan had ik mijn huis uit gemoeten. Tegelijkertijd betekende deze actie al mijn netwerken aanspreken. Alles wat ik in 20 jaar had opgebouwd kon ik nu benutten. Iedereen ging er over twitteren. Er kwam een grote groep die iets met duurzaamheid had op gang en ging over tot actie.

Waarvoor staat u elke ochtend op?

Dit is niet mijn werk maar mijn missie. Ik ben bezig de aardbol prettig leefbaar te houden voor mijn kinderen. Zij zijn de eerste generatie die het minder gaat krijgen. Ik zie voor me, wat er gebeurt als we niets doen. Grote delen van de wereld krijgen teveel of te weinig water, landbouw mislukt, boeren gaan wegtrekken. Er komt strijd om de laatste stukjes vruchtbare grond. Het gaat straks sneller met het afsmelten van allerlei pool- en ijskappen, waardoor het water sneller gaat stijgen dan nu wordt beweerd. In 2050 is het koraal al één bruine smurrie geworden. De oceanen zijn nu al 30% zuurder door alle CO2 die zij hebben opgenomen. We zitten tegen veel tippingpoints aan. Als het permafrost straks gaat smelten, komt methaan vrij die 23 keer erger is dan CO2. Het gaat direct zo hard. Het wordt veel erger dan de klimaatmodellen nu voorspellen. Ik vind het niet te verteren dat we spaceship earth naar de klote helpen, terwijl dat niet nodig is.

Wil je het volledige interview met Marjan Minnesma ontvangen? Reageer dan hieronder of stuur me een e-mail (info@klappetraining.nl).

Dit interview maakt onderdeel uit van het boek “Bevlogen Leiders” (eind 2015 verwacht). Hiervoor interview ik 20 toonaangevende leiders uit de Nederlandse kenniseconomie (o.a. Herman Wijffels, Alexander Rinnooy Kan, Paul Schnabel en Hans Clevers). In gesprek met hen onderzoek ik waarom zij zo ver boven de curve scoren qua optimisme, creativiteit, energieniveau, veerkracht bij tegenslagen, doorzettingsvermogen én prestaties. 

Meer weten over bevlogenheid en gelukkig werken? Kom dan naar de Introductie workshop: Positieve Psychologie in Organisaties.

Delen

Plaats reactie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Elke maand een tip over de toepassing van werkgeluk in jouw organisatie!
Inschrijven
greyclose