Het Joop van den Ende model
27 aug 2016
circumplex model

De vakantieperiode is (bijna) voorbij. De één kan niet wachten om weer te starten. De ander ziet werk vooral als een onprettige onderbreking van zijn of haar vrije tijd. Hoe zit dat bij jou?

Lees verder
Bevlogenheid en werkgeluk in special issue tijdschrift M&O
1 jun 2015
meno1

Geluksonderzoeker Ad Bergsma is voor het tijdschrift voor Management en Organisatie (M&O) gastredacteur geweest van een speciaal themanummer over bevlogenheid en geluk op de werkvloer. Samen met hem schreef ik voor dit tijdschrift een artikel over de opkomst van de positieve psychologie en de toepassing daarvan in het dagelijks leven van zorgprofessionals in het Amphia Ziekenhuis. De beschreven geluksaanpakAmphia floreert is gebaseerd op het boek Gelukkig Werken van Onno Hamburger en Ad Bergsma. 

 

Lees hier het artikel.

 

 

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 9): Hans Clevers
9 mei 2015
Hans Clevers

Hans Clevers (1957) doet baanbrekend onderzoek naar kanker. Na zijn promotie in 1984 vertrok Clevers voor vier jaar voor een postdoc naar Harvard. Hier maakte hij uitgebreid kennis met DNA technologie. Bij terugkomst werd Clevers hoogleraar Immunologie in het UMC-U en hoofd van de vakgroep Immunologie (1991-2002). Zijn researchinteresses verschoven naar stamcellen en kanker van de darm. In verband hiermee verhuisde hij naar het Hubrecht Instituut om daar van 2002 tot 2012 als directeur te werken. In 2012 werd hij President van de KNAW, terwijl hij zijn onderzoeksgroep in het Hubrecht Instituut continueerde. Clevers ontving diverse, prestigieuze prijzen en onderscheidingen. Zo won hij in 2012 de “Nobelprijs van de 21ste eeuw”, de Breakthrough Prize in Life Sciences.

 

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 8): Quirijn Bolle
16 apr 2015
Marqtoprichter Quirijn Bolle3 41

Echt eten toegankelijk maken. Dat is de missie van Marqt-oprichter Quirijn Bolle (1975). Tijdens zijn werkzame periode bij Ahold viel hem op dat doel en middel door elkaar zijn gehaald. Eten wordt als middel gebruikt om geld mee te verdienen. In plaats van andersom: geld als ruilmiddel gebruiken om het doel goed eten voor iedereen te faciliteren. Dit moet anders, dacht hij. Bolle nam ontslag en startte in 2008 Marqt. Een marktplaats - inmiddels op dertien locaties - waar lokale boeren hun geteelde producten te koop aanbieden. 

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 7): Marjan Minnesma
15 apr 2015
Marjan Minnesma 21

Marjan Minnesma (1966) is directeur van de Stichting Urgenda. Zij studeerde bedrijfskunde, filosofie en rechten. Achtereenvolgens werkte ze bij Novem, Greenpeace (campagne directeur), het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU en was directeur van Drift, het Instituut voor Transities aan de Erasmus Universiteit. Minnesma is een bevlogen leider in het streven naar een duurzamere samenleving. Dit bereikt zij door spraakmakende acties, zoals de Duurzame Troonrede, de actie 'Wij willen zon' én de recent gestartte klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. Marjan Minnesma werd door dagblad Trouw drie keer op rij gekozen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 6): Jos de Blok
2 apr 2015
Jos de Blok

Jos de Blok is oprichter van Buurtzorg.  Hij is met zijn thuiszorgorganisatie een kantelaar op het gebied van modern organiseren. Buurtzorg laat de traditionele piramide constructie los. Wat erover blijft? Kleine, zelfsturende teams die zich concentreren op de essentie van hun werk: doen wat nodig is voor de patiënt. Buurtzorg wint in 2015 voor de vijfde keer op rij de verkiezing tot beste werkgever. In 2012 wordt Jos de Blok verkozen tot 'Gamechanger van het jaar' door Management Team. In 2014 ontvangt hij in Londen de RSA Albert Medal 2014Wat is zijn visie op bevlogenheid en werkgeluk? En wat maakt hem een succesvolle leider? 

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 5): Peter van Uhm
25 mrt 2015
Peter van Uhm

Peter van Uhm (1955) van bakkerszoon tot generaal. Als commandant en leider door de rangen opgeklommen tot Commandant der Strijdkrachten. Een functie op het raakvlak tussen de militaire en politieke wereld. Een dag na zijn benoeming sneuvelde zijn zoon samen met een andere militair in Afghanistan, door een aanslag met een bermbom. De manier waarop Van Uhm dit persoonlijke leed droeg, oogstte alom bewondering. Waar haalde hij de veerkracht vandaan? Wat heeft hem geholpen om koers te houden? En wat kunnen andere (potentiële) leiders leren van hoe hij dit heeft aangepakt?

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 4): Paul Schnabel
19 mrt 2015
Paul Schnabel

Prof. dr. Paul Schnabel (1948), socioloog, was van 1998 -2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en is nu nog een van de tien Universiteitshoogleraren van de Universiteit Utrecht en kroonlid van de SER. Hij is lid van de raad van toezicht van ING Nederland en voorzitter van de RvT van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Bestuurlijk is hij daarnaast actief als penningmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest, voorzitter van het Duitsland Instituut en als toezichthouder bij o.a. Museum Boijmans van Beuningen,  Museum Catharijneconvent en het Nederlands Openluchtmuseum. Als directeur van het SCP rekende de Volkskrant hem tot de top tien van invloedrijkste Nederlanders. In 2010 ontving hij de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, in 2013 werd hij benoemd tot erelid van de Nederlandse Sociologische Vereniging en tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 3): Marcel Levi
2 mrt 2015
Marcel Levi1

Marcel Levi (1964) is hoogleraar Inwendige Geneeskunde en sinds 2010 voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC en Decaan van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Levi heeft ruim 700 wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschriften gepubliceerd en ontving verschillende internationale research prijzen. Daarnaast werd hij driemaal door vakgenoten gekozen tot de beste internist van Nederland en won hij vele jaren achtereen de onderwijsprijs van de faculteit geneeskunde van de UvA. In 2009 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Hij is daarnaast vice-voorzitter van de nationale research organisatie ZON-MW. 

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 2): Herman Wijffels
19 jan 2015
Herman Wijjffels2

Prof. dr. Herman Wijffels (1942) is als hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering verbonden aan het Utrecht Sustainability Institute (USI) van de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij diverse vooraanstaande posities waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. (foto: Charlotte Bogaert)

Lees verder
Bevlogen Leiders (deel 1): Alexander Rinnooy Kan
5 jan 2015
Alexander Rinnooy Kan

Als directeur van de SER rekende de Volkskrant hem tot driemaal toe als meest invloedrijke Nederlander. Diverse huzarenstukjes kwamen van zijn hand: een succesvolle lobby tegen de bezuinigingsaanval op de Erasmus Universiteit, de fusie tussen VNO en NCW, het binnenhalen van de verzekeringslicentie in China voor ING, en de aandelenemissie voor het Concertgebouw. Hoe is Rinnooy Kan zover gekomen, wat heeft hem weerhouden, wat heeft hem geholpen en wat kunnen andere (potentiële) leiders leren van hoe hij dit heeft aangepakt?

Lees verder